Gezondheid en Verzorging

Wat doet een tandtechnicus?

Vanaf jongs af aan gaan de meeste mensen twee keer per jaar naar de tandarts om het gebit te laten controleren. Maar wat moet je doen als er iets niet goed is en wie maakt vervangende of ondersteunende onderdelen voor het gebit? In dit artikel lees je meer over de werkzaamheden van een tandtechnicus en de benodigde opleiding. 

De werkzaamheden van een tandtechnicus 

De tandarts kennen we allemaal maar een tandtechnicus is iemand die je minder vaak tegenkomt, dat is maar goed ook. Een tandtechnicus is iemand die vaak in opdracht van een tandarts, kaakchirurg of orthodontist hulpmiddelen maakt die je gebit kunnen verbeteren, vervangen of ondersteunen. 

Wat maakt een tandtechnicus dan precies? Vaak worden er kunstgebitten, beugels, kronen en bruggen gemaakt door de tandtechnicus. Hij of zij maakt dit meestal in een laboratorium, je zult een tandtechnicus dus niet vaak tegenkomen in de tandartspraktijk. De hulpmiddelen worden vaak van verschillende materialen gemaakt en het is belangrijk dat de hulpmiddelen veilig zijn en voldoen aan de actuele voorschriften. 

Een kroon of een brug wordt vaak gebruikt wanneer iemand een tand of kies mist of wanneer een tand of kies niet meer te redden is. Een kroon is een soort hoes of kapje dat om een tand wordt geplaatst, deze tand is afgeslepen en de kroon wordt dan de nieuwe buitenkant van de tand. Een brug is een vergelijkbaar kapje als een kroon alleen wordt een brug over meerdere tanden tegelijk geplaatst in plaats van over één tand. 

Hoe wordt je tandtechnicus  

De opleiding tot tandtechnicus is geen ‘gewone’ opleiding, je kan deze opleiding namelijk alleen maar volgen aan de Dutch HealthTec Academy in Utrecht. Het is een vierjarige mbo-4 opleiding waarin je theorie en praktijk veel combineert. Je gaat een aantal dagen in de week naar school en je doet een aantal dagen in de week werkervaring op in het laboratorium. 

Als tandtechnicus kun je je specialiseren in een bepaald gebied, namelijk protheses (kunstgebitten) of kroon- en brugwerk. Als je je hebt gespecialiseerd kun je ook in dat gebied nog verder leren. Wanneer je hebt gekozen voor de specialisatie protheses kun je  klinisch prothesetechnicus worden en wanneer je hebt gekozen voor de specialisatie kroon- en brugwerk kun je klinisch tandtechnicus kroon- en brugwerk worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader