Tandarts

Hoe voorkom je Tandbederf?

Tandbederf (cariës) is een veelvoorkomend probleem dat wordt veroorzaakt door bacteriën die zich in de mond vermenigvuldigen en zich voeden met suikers en koolhydraten in voedsel en dranken. Het zuur dat ze produceren, kan het tandglazuur oplossen en leiden tot gaatjes en andere tandproblemen. Hier zijn enkele manieren om tandbederf te voorkomen:

 

  • Poets en flos je tanden regelmatig – Poets minstens twee keer per dag gedurende minstens twee minuten en flos één keer per dag. Dit helpt voedselresten en bacteriën te verwijderen die zich tussen je tanden en onder het tandvlees bevinden.
  • Vermijd suikerhoudende en zure voedingsmiddelen en dranken – Voedsel en dranken met veel suiker en zuur kunnen de tanden beschadigen. Vermijd frisdranken, vruchtensappen en snoepjes en kies in plaats daarvan voor gezondere opties zoals water, fruit, groenten en zuivelproducten.
  • Beperk tussendoortjes – Als je tussen de maaltijden door vaak eet, krijgen de bacteriën in je mond meer tijd om zuur te produceren. Probeer daarom snacks te vermijden of beperk ze tot gezonde opties.
  • Gebruik fluoride tandpasta – Fluoride is een natuurlijke stof die helpt het tandglazuur te versterken en te beschermen tegen tandbederf. Gebruik tandpasta met fluoride en zorg ervoor dat je kinderen ouder dan 3 jaar ook tandpasta met fluoride gebruiken.
  • Drink voldoende water – Water spoelt voedselresten en bacteriën weg en helpt de speekselproductie te stimuleren, wat de mond schoon en gezond houdt.
  • Bezoek regelmatig de Tandarts– Een regelmatige controle bij de tandarts kan problemen opsporen voordat ze erger worden en kan helpen om tandbederf te voorkomen.

Door deze tips te volgen, kun je je tanden en tandvlees gezond houden en het risico op tandbederf verminderen.

Is tandbederf gevaarlijk?

Ja, tandbederf (cariës) is gevaarlijk en kan ernstige problemen veroorzaken als het niet tijdig wordt behandeld. Tandbederf is een proces waarbij bacteriën zich voeden met suikers en koolhydraten in voedsel en dranken en daarbij zuur produceren dat het tandglazuur oplost. Hierdoor kunnen gaatjes in de tanden ontstaan, die pijn, gevoeligheid en ontstekingen kunnen veroorzaken.

Als tandbederf niet wordt behandeld, kan het zich dieper in de tanden en kiezen verspreiden en kan er een tandabces ontstaan. Een tandabces is een infectie die zich vormt aan de basis van de tand en kan leiden tot pijn, zwelling en koorts. In ernstige gevallen kan een tandabces leiden tot sepsis, een gevaarlijke infectie die zich door het hele lichaam verspreidt.

Bovendien kan onbehandeld tandbederf leiden tot verlies van tanden en kiezen en kan het de structuur van de kaak aantasten. Dit kan weer leiden tot problemen met spreken, kauwen en slikken en kan zelfs invloed hebben op het uiterlijk van het gezicht.

Het is daarom belangrijk om tandbederf vroegtijdig te behandelen om ernstige complicaties te voorkomen. Regelmatige tandartscontroles en een goede mondhygiëne zijn belangrijk om tandbederf te voorkomen en problemen in een vroeg stadium te ontdekken.

Is tandbederf besmettelijk?

Tandbederf (cariës) zelf is niet besmettelijk, maar de bacteriën die tandbederf veroorzaken, kunnen wel van persoon tot persoon worden overgedragen. Dit gebeurt meestal door het delen van bestek, tandenborstels, kusjes en andere nauwe contacten.

De bacteriën die tandbederf veroorzaken, worden van nature in de mond aangetroffen, en verschillende factoren, zoals voeding, mondhygiëne en genetica, kunnen het risico op tandbederf beïnvloeden. Mensen met een hoge concentratie van deze bacteriën in hun mond hebben een hoger risico op tandbederf.

Het is daarom belangrijk om goede mondhygiëne praktijken te volgen, zoals regelmatig tanden poetsen en flossen, om de verspreiding van deze bacteriën te verminderen. Het delen van tandenborstels en bestek moet worden vermeden en regelmatige tandheelkundige controles kunnen helpen om tandbederf te voorkomen en tijdig te behandelen.

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader